top of page

Goede doelen in 2023 
 

STICHTING BUITENZORG IN VOGELVLUCHT

Stichting Buitenzorg zorgt dat mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen aan onze samenleving. Omdat iedereen een rol van betekenis heeft!

 

Sinds 1994 organiseert een groep enthousiaste vrijwilligers in Veenendaal diverse activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Buitenzorg is uitgegroeid tot een veelzijdige en vooral gezellige organisatie. Ruim 100 vrijwilligers van alle leeftijden maken het werk van Stichting Buitenzorg mogelijk. Inmiddels zijn er twee Buitenzorg locaties: locatie Ruisseveen en locatie Dragonder. Dankzij de vele activiteiten die op deze locaties plaats vinden krijgen onze bezoekers/deelnemers het gevoel er echt bij te horen en mee te tellen in onze maatschappij.


VRIJETIJDSBESTEDING

Wie graag leuke activiteiten bijwoont, is bij Buitenzorg aan het goede adres. Er is voor jong en oud van alles te doen. Zoals de ZooZ voor jongeren van 12-20 jaar, de Soos voor de wat oudere bezoekers. De Vrijetijdskring is er voor 18+ mensen die wat moeilijker kunnen leren of een lichte beperking hebben. De Kookklup zorgt wekelijks voor een lekkere maaltijd. En tot slot is er ook een cursus Rondleiding door de Democratie.
 

DAGBESTEDING

Op de locaties biedt zorgorganisatie Zideris tijdens werkdagen en buiten de vakanties om dagbesteding. De dieren worden verzorgd, er kan worden gewerkt op de BuitenTuin of in de Theeschenkerij.

Meedoen?
Neem contact met ons op: info@stichtingbuitenzorg.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Ook nieuwe Vrienden van Buitenzorg zijn van harte welkom!

Bezoek onze website: www.stichtingbuitenzorg.nl en volg ons op Facebook en Instagram
 

Buitenzorg.jpg

Kraamklinieken  in Khosolo en Luwerezi (Malawi)

Luwerezi Health Clinic heeft zeer te lijden gehad van de orkaan Freddy. Renovatie is nodig van het huisje waar vrouwen die gaan bevallen moeten wachten tot het zover is. Er ontbreekt een dak, een vloer en een deur. De toiletten van deze kliniek zijn door het wegspoelen van aarde in de septic tanks gevallen. Omdat centraal Malawi is getroffen door een cholera uitbraak is het hard nodig om de kliniek te voorzien van veilige sanitaire voorzieningen. Dit geldt ook voor kraamkliniek Khosolo. Deze kliniek is thans grotendeels gerenoveerd en voorzien van een opslag van elektriciteit voor nachtelijke bevallingen. Er is echter dringend behoefte aan uitbreiding van toiletten alsmede aparte toiletten voor personeel, zodat er een kleinere kans is op kruisbesmettingen. 

 

Door sportieve inzet en sponsering kunnen we verschil maken in Khosolo of Luwerezi, zodat kinderen veilig ter wereld kunnen worden gebracht in deze kraamklinieken en bestrijding van cholera mogelijk wordt met behoorlijke sanitaire voorzieningen.  

kraamkliniek Malawi.jpg

Stichting See You  -project Ethiopië

Ethiopië (Oost-Afrika) heeft 115 miljoen inwoners waarvan 8.9 miljoen een visuele beperking hebben. Daarvan zijn 805.000 mensen blind. Terwijl die blindheid in 75% van de gevallen voorkomen had kunnen worden! Stichting SeeYou werkt samen met een lokale partner aan het voorkomen van vermijdbare blindheid in vier plattelandsgebieden van Ethiopië.

 

Na staar, is trachoom een van de voornaamste oorzaken van blindheid in Ethiopië. Door een gebrek aan hygiëne en schoon water ontstaat er een infectie aan het oog. De infectie kan worden behandeld met medicatie, of in een vergevorderd stadium door een ooglidoperatie om blijvende blindheid te voorkomen. 

 

De droom van See You is dat volwassen en kinderen niet langer hun zicht verliezen en als gevolg daarvan terecht komen in armoede en sociale uitsluiting. In 2023 zorgt SeeYou in elk geval dat 4 gezondheidscentra basismeubilair hebben zoals onderzoeksbedden en een voorraad van medicijnen en medische artikelen.

 

Daarnaast worden 72 verpleegkundigen getraind, 40.000 volwassenen en 25.000 kinderen gescreend op oogaandoeningen, behandelen we 15.000 personen met oogproblemen met antibiotica én bieden we 4100 personen een operatie. Aan 750 kinderen worden brillen en andere visuele hulpmiddelen uitgereikt. 

 

 

See uou.jpg

 Missie 0318 

Stichting Missie0318 richt zich op het bieden van praktische hulp aan inwoners van Veenendaal, waarvoor geen standaard hulp beschikbaar of toereikend is.  

 

Sinds eind 2013 verleent Stichting Missie0318 noodhulp via een voedsel- en kledingbank aan mensen die onder de armoedegrens leven. In juni 2016 is de Soepfiets van start gegaan waarmee wij dak- en thuislozen proberen te bereiken met een kop soep, een broodje en een praatje. Begin 2017 zijn we gestart met een nieuw initiatief: Stadsakkers, een eigen moestuin voor de voedselbank

 

 

 

Jeugdsportfonds (lokaal)

 

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Veenendaal betaalt de contributie en sportmaterialen voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar uit gezinnen met een minimuminkomen.

Missie0318.png
Jeugdfonds.jpg

Stichting tree of life Trainingscentrum in Malawi

De doelstelling is om de mensen die in de omgeving wonen (zo’n 21 dorpen met 12.000 inwoners!) een kans te bieden om op een duurzame manier uit de armoede te komen. Sinds 2019 is Tree of Life samen met haar partner Stand as One betrokken. Op het terrein wordt gebouwd aan een trainingscentrum voor dorpsontwikkeling.

Het trainingscentrum biedt:
– een plek voor dagelijkse ontmoetingen voor trainers en leerlingen voor groei in relaties, rentmeesterschap en trainingen in duurzame landbouw
– demonstratietuin: hier kunnen mensen on-the-job het effect zien. Dit sluit aan bij de manier van leren in de Malawiaanse cultuur
– kerkgemeenschap: een geestelijk thuis voor gelovigen en voor de staff members
– guest house: verblijfplaats voor vrijwilligers, stagiaires en gasten

 

Zie voor informatie: https://treeoflife.international/duurzame-projecten/malawi/

 

Klik op filmpjes hieronder voor extra toelichting

Tree of Life.jpg
bottom of page